Bilder och text från Svenska Turistföreningens bildsamling, Östergötland 1906.
Blir det ett "riktigt välsignat år", så har man flerstädes ej plats för den skördade otröskade säden på skullen eller i logen och ladan. Då måste den tillsvidare stackas eller "dösas" ute under bar himmel.
För denna utses en jämn plan, där man först lägger brädor eller "trinne", som sedan täcks med gamla säckar och mattstumpar. Därefter lägges "nekerne" i sådan ordning, att stubbändan kommer att ligga utåt och axen inåt.
Till höjden flyttbara ställningar måste anordnas, allt eftersom dösen blir högre och högre.
Länge behöver den emellertid ej stå i detta skicka. Inom kort är ångtröskverket i gång. Då får den snart byta plats och förvandlas från sädesdöd till halmdös.
Socken: Västra Tollstad
Perioder: 1900-tal och 1890-tal
Kategorier: Händelser och Näring (Jordbruk)
Källor: Hubert Mayrhofer och Svenska turistföreningen
ocrVästra Tollstad socken omfattar ett område på ca 11 kilometer längs Vätterns östra strand. Norra delen av området domineras av Omberg vars västra sida stupar brant ner mot Vättern. Öster om Omberg ligger Dags mosse, en plats av stort arkeologiskt intresse. Södra delen av socknen består främst av slättlandskap. Andra märkvärda platser i området är Alvastra klosterruin och Hästholmen och dess hamn.
Källa: "Sveriges bebyggelse : Landsbygden, Östergötlands län, del V", Uddevalla 1948
2003 inleddes ett projekt på Ödeshögs kommunbibliotek att digitalisera lokalhistoriskt material. Vår vision är att genom digitalisering av det lokalhistoriska materialet lagra det, strukturera upp samt tillgängliggöras för alla. Läs mer här.
Har du synpunkter på hemsidan, tveka inte att att kontakta biblioteket:
0144-350 46
biblioteket@odeshog.se
Länkar till externa sidor med anknytning till Ödeshögsbygden med omnejd. Länkarna finner du här.