Bilder och text från Svenska Turistföreningens bildsamling, Östergötland 1906.
Detta är en bild från en av östgötaslättens bördigaste trakter. En flik av Vättern skymtar på avstånd, men för övrigt ses, så långt blicken når, endast sädesfält, mellan vilka byar och enstaka gårdar, omgivna av trädgårdar och parkträd, ligga utströdda här och där. Norr ut reser Omberg sin skogklädda hjässa. Närmast framför oss utbreder sig ett vidsträckt rågfält, men dess skörd är redan bärgad. De sista resterna därav, "lösingen", håller just på att hopsamlas. Snart får skördefolket vända sig till ett annat fält, där vetets tunga ax redan gulnat och hastigt mogna till skörd, och knappt är det verkställt, förrän havrens vippor falla för skördemaskinen eller liens skarpa egg. På de skördade fälten finna man fattigmans barn gå omkring för att uppsamla kvarlämnade ax. Det sålunda hopsamlade föreslår just inte mycket till mjöl, men det föraktas inte av hönsen.
Socken: Västra Tollstad
Perioder: 1900-tal och 1890-tal
Kategorier: Händelser och Näring (Jordbruk)
Källor: Hubert Mayrhofer och Svenska turistföreningen
ocrVästra Tollstad socken omfattar ett område på ca 11 kilometer längs Vätterns östra strand. Norra delen av området domineras av Omberg vars västra sida stupar brant ner mot Vättern. Öster om Omberg ligger Dags mosse, en plats av stort arkeologiskt intresse. Södra delen av socknen består främst av slättlandskap. Andra märkvärda platser i området är Alvastra klosterruin och Hästholmen och dess hamn.
Källa: "Sveriges bebyggelse : Landsbygden, Östergötlands län, del V", Uddevalla 1948
2003 inleddes ett projekt på Ödeshögs kommunbibliotek att digitalisera lokalhistoriskt material. Vår vision är att genom digitalisering av det lokalhistoriska materialet lagra det, strukturera upp samt tillgängliggöras för alla. Läs mer här.
Har du synpunkter på hemsidan, tveka inte att att kontakta biblioteket:
0144-350 46
biblioteket@odeshog.se
Länkar till externa sidor med anknytning till Ödeshögsbygden med omnejd. Länkarna finner du här.