Lejons mack

Bensincentralen
Bensincentralen (även kallad Lejons Bensinmack) startades 1938. Erik Lejon hade under sin vistelse i USA åren 1925-1936 kommit i kontakt med den expanderande bilismen. Han förstod att samma utveckling skulle komma även i Sverige, så varför inte starta en bensinmack i Ödeshög.

Marknadsundersökningen bestod i att han satte sig på kyrkogårdmuren och räknade hur många bilar som körde dels mot Hästholmen och dels hur många som körde åt St. Åby. Det var utan tvekan så att flest bilar körde åt St. Åbyhållet. Erik köpte därför den sista tomten (Mjölbyvägen 13) på vänstersidan om vägen (det var ju vänstertrafik) mot Stockholm av Axel Samuelsson, Klockaregården. Det var fem olika bensinleverantörer, en pump och en tank för varje märke (Gulf, ESSO, Shell, Caltex, BP)samt två diselpumpar. Under kriget såldes även ved som användes för att elda gengaspannorna. I källaren höggs veden, då kunde det hända att de anställda som hade olika politisk uppfattning stod och hytta med yxorna mot varandra.

1943 gifte sig Erik med Ulla Lindström, då familjen växte byggdes 1946 en bostad ovanpå macken. I början av 1950-talet gjordes ytterligare en tillbyggnad och det välkända lejonet monterdes upp på taket. Samtidigt inreddes både ett uppskattat fikarum och vilorum för chaufförerna som körde mellan Stockholm och Malmö.
Efter några års vacklande hälsa så sålde Erik Bensincentralen 1960.
Gunilla Lejon/Granevik och Margareta Lejon-Isacsson

Socken: Ödeshög

Perioder: 1940-tal och 1950-tal

Kategorier: Byggnader, Händelser, Näring, Personer, Samhälle och Verksamhet

Källa: Gunilla Lejon/Granevik