Bensincentralen
Bensincentralen (även kallad Lejons Bensinmack) startades 1938. Erik Lejon hade under sin vistelse i USA åren 1925-1936 kommit i kontakt med den expanderande bilismen. Han förstod att samma utveckling skulle komma även i Sverige, så varför inte starta en bensinmack i Ödeshög.
Marknadsundersökningen bestod i att han satte sig på kyrkogårdmuren och räknade hur många bilar som körde dels mot Hästholmen och dels hur många som körde åt St. Åby. Det var utan tvekan så att flest bilar körde åt St. Åbyhållet. Erik köpte därför den sista tomten (Mjölbyvägen 13) på vänstersidan om vägen (det var ju vänstertrafik) mot Stockholm av Axel Samuelsson, Klockaregården. Det var fem olika bensinleverantörer, en pump och en tank för varje märke (Gulf, ESSO, Shell, Caltex, BP)samt två diselpumpar. Under kriget såldes även ved som användes för att elda gengaspannorna. I källaren höggs veden, då kunde det hända att de anställda som hade olika politisk uppfattning stod och hytta med yxorna mot varandra.
1943 gifte sig Erik med Ulla Lindström, då familjen växte byggdes 1946 en bostad ovanpå macken. I början av 1950-talet gjordes ytterligare en tillbyggnad och det välkända lejonet monterdes upp på taket. Samtidigt inreddes både ett uppskattat fikarum och vilorum för chaufförerna som körde mellan Stockholm och Malmö.
Efter några års vacklande hälsa så sålde Erik Bensincentralen 1960.
Gunilla Lejon/Granevik och Margareta Lejon-Isacsson
Socken: Ödeshög
Perioder: 1940-tal och 1950-tal
Kategorier: Byggnader, Händelser, Näring, Personer, Samhälle och Verksamhet
Källa: Gunilla Lejon/Granevik
Ödeshögs socken av Lysings härad har en areal av 99,14 kvadratkilometer. Området gränsar i norr mot Heda och Västra Tollstad socknar och mot Stora Åby i öster. I södra delen av området sammanfaller sockengränsen med länsgränsen mot Jönköpings län, närmare bestämt Gränna församling. Norra delen av Ödeshögs socken består av slättland medan marken i övriga delen är relativt bergig och stenig. Vattendrag som utmärker sig är åarna Svembån och Åbyån samt sjöarna Angserydssjön och Visjön. Vid Öninge fanns förr en fiskehamn som brukades av fiskare på båda sidor om Vättern. På en flat berghäll vid denna hamn syns en fördjupning som enligt folksägnen är ett fotavtryck av en jätte som kom till när han tog ett kliv över Vättern från Västergötland. Ödeshögs kyrka byggdes under 1100-talet men den har om och tillbyggts så många gånger att inte mycket finns kvar av den ursprungliga byggnaden. 1889 "vändes" kyrkan så att det gamla koret blev vapenhus och ett nytt kor byggdes i väster.
Källa: "Sveriges bebyggelse : Landsbygden, Östergötlands län, del V", Uddevalla 1948
2003 inleddes ett projekt på Ödeshögs kommunbibliotek att digitalisera lokalhistoriskt material. Vår vision är att genom digitalisering av det lokalhistoriska materialet lagra det, strukturera upp samt tillgängliggöras för alla. Läs mer här.
Har du synpunkter på hemsidan, tveka inte att att kontakta biblioteket:
0144-350 46
biblioteket@odeshog.se
Länkar till externa sidor med anknytning till Ödeshögsbygden med omnejd. Länkarna finner du här.