På denna plats har inte mindre än tre parallella broar över samma vattendrag kommit att finnas kvar. Miljön illustrerar på ett bra sätt resandets allt snabbare utveckling, särskilt under 1900-talet.
Broarna har ingått i huvudleden Stockholm - Skåne som sedan blev Riksettan och E4:an. Av det ursprungliga vadstället och de säkerligen flerfaldiga träbroar som funnits här finns inga spår kvar. Träbroarna var kortlivade och fick ofta bytas.
Den äldsta bevarade bron är sannolikt uppförd mellan 1680 och 1750, då ökade krav på snabba kommunikationer som ledde till att broar av denna typ byggdes.
Det som gör bron i Svemb unik är att den redan breddats på båda sidor.
1931 byggdes den mellersta bron som ersättning. Detta eftersom biltrafiken så småningom kommit igång och vägnätet behövde anpassas efter detta.
Redan 1955 var dock denna bron otillräcklig och yttterligare en bro byggdes, den som fungerar idag.
Den nya bron kom inte att fungera som huvudledsbro särskilt länge. Inom ett par decennier kom den nya E4:an som sedan byggdes ut till motorvägsstandard i slutet på 1990 - talet.
Socken: Ödeshög
Perioder: 1900-tal, 2000-tal, 1600-tal, 1700-tal och 1800-tal
Kategorier: Kommunikation och Samhälle
Källa: Länsstyrelsen Östergötland
Ödeshögs socken av Lysings härad har en areal av 99,14 kvadratkilometer. Området gränsar i norr mot Heda och Västra Tollstad socknar och mot Stora Åby i öster. I södra delen av området sammanfaller sockengränsen med länsgränsen mot Jönköpings län, närmare bestämt Gränna församling. Norra delen av Ödeshögs socken består av slättland medan marken i övriga delen är relativt bergig och stenig. Vattendrag som utmärker sig är åarna Svembån och Åbyån samt sjöarna Angserydssjön och Visjön. Vid Öninge fanns förr en fiskehamn som brukades av fiskare på båda sidor om Vättern. På en flat berghäll vid denna hamn syns en fördjupning som enligt folksägnen är ett fotavtryck av en jätte som kom till när han tog ett kliv över Vättern från Västergötland. Ödeshögs kyrka byggdes under 1100-talet men den har om och tillbyggts så många gånger att inte mycket finns kvar av den ursprungliga byggnaden. 1889 "vändes" kyrkan så att det gamla koret blev vapenhus och ett nytt kor byggdes i väster.
Källa: "Sveriges bebyggelse : Landsbygden, Östergötlands län, del V", Uddevalla 1948
2003 inleddes ett projekt på Ödeshögs kommunbibliotek att digitalisera lokalhistoriskt material. Vår vision är att genom digitalisering av det lokalhistoriska materialet lagra det, strukturera upp samt tillgängliggöras för alla. Läs mer här.
Har du synpunkter på hemsidan, tveka inte att att kontakta biblioteket:
0144-350 46
biblioteket@odeshog.se
Länkar till externa sidor med anknytning till Ödeshögsbygden med omnejd. Länkarna finner du här.