På korten är Frans Johansson (1861-1949) gift 1885 med Karolina Wilhelmina* Friberg (1860-1934).
Han var dräng i Åby Jutegård, Ödeshög och trolovad med "Mina", som var piga i Orrnäs, då de fick dottern Alma 1885. De vigdes i juli samma år och flyttade till Åby Skattegård, St. Åby (E). Frans for 1889-09-17 till Quincy, Maine,USA och "Mina" och Alma flyttade hem till "Minas" föräldrahem i Sunneryd, Ödeshög. Där föddes dottern Ester i april 1890. "Mina" och döttrarna skulle ha följt efter Frans till USA, men han kom hem 1895-12-21. Frans pratade aldrig om sin vistelse i USA men enligt Frans brorson Allan Carlsson i Öninge (son till Carl Patrik Johansson i Gammalsby, Ödeshög) , som jag träffade 1998, hade Frans åkt över till USA och startat ett företag tillsammans med en kompanjon. Han sparade pengar till biljetter åt frun och döttrarna. Den dagen han gick till banken och skulle köpa biljetterna var dock både pengarna och kompanjonen borta. Frans skämdes så mycket att han lånade pengar (troligen av brodern Viktor som kom hem till Sverige samtidigt) till en biljett hem och nämnde aldrig vad han gjort i Staterna för någon av sina barn. Allan hade hört detta från sin far.
Frans och "Mina" fick ytterligare tre barn efter hans hemkomst:
Carl Johansson (1897-1949) bosatt i Heda
Konrad Johansson (1899-1958) bosatt i Södra Djurledet, V Tollstad (min farmors far)
Gerda Johansson 1903-1981) bosatt i Gränna.
Socken: Heda
Period: 1930-tal
Kategori: Personer
Källa: Therese Norman
Heda socken gränsar i norr till Svanshals, i öster till Rök och Stora Åby och i väster till Ödeshög och Västra Tollstad. Socknen består mestadels av slättland med låga kullar och åsar. I områdets norra del finns uppodlade mossmarker i det som en gång var sjön Tåkerns botten. Disaån flyter också genom socknen. Heda kyrka har anor från 1100-talet och har ett litet speciellt utseende. Den var på väg att rivas på 1840-talet efter ett beslut av sockenstämman men räddades åt eftervärlden efter utsocknes invändningar.
Källa: "Sveriges bebyggelse : Landsbygden, Östergötlands län, del V", Uddevalla 1948
2003 inleddes ett projekt på Ödeshögs kommunbibliotek att digitalisera lokalhistoriskt material. Vår vision är att genom digitalisering av det lokalhistoriska materialet lagra det, strukturera upp samt tillgängliggöras för alla. Läs mer här.
Har du synpunkter på hemsidan, tveka inte att att kontakta biblioteket:
0144-350 46
biblioteket@odeshog.se
Länkar till externa sidor med anknytning till Ödeshögsbygden med omnejd. Länkarna finner du här.