Bröllop 1907-05-17 i Skälaby, mellan Hulda Maria Jern och Karl Gustafsson Äng (Ingrid, Gösta och Margit Staafs morföräldrar)
Översta raden från vänster:
Petter Andersson, Albin i Bultsbol, Oskar i Kalvhult, Henning i Tuna, Karl i Torp, Alfred i Kaxbol, Valfrid i Sjögetorp, Per i Tyrsabol.
Näst översta raden:
David i Uckleby, Amanda i Tingstad, Maria i Kaxbol, Elin Per, Anna i Uckleby, Moster Tilda, Emma i Harsbol, Oskar i Harsbol, Farman i Åryd, Frans i Uckleby, Alfred i Tyrsabol, Karl-Johan i Tingstad.
2:a raden:
Olausson, Hilda i Tyrsabol, Eda i Åryd, Amalia, Anna Gustafsson Äng (brudens faster), Anna Hugo, Nanny i Tyrsabol, Helga (lärarinna), Ester i Kaxbol, Berta, August (Albins far).
I fönstret syns Erik Wernborg.
Nedersta raden:
Anna, Karl (Clas Jerns barn), Gustaf Äng (brudgummens far), Klara (mor), brudgummen Karl Gustafsson Äng, bruden Hulda Maria Jern, Karl Emil Jern (brudens far), Clas Jern med yngste sonen Petter i knät (Clas är brudens bror), Hulda, Anna Olsson, Clas barn Hilda och Mia.
Bruden Hulda Maria Jern född 1872, utbildad sjuksköterska, emigrerade till Amerika 8 september 1897 från Vadstena församling till Chicago via hamnen i Göteborg. Enligt uppgift hade hon inga närstående i sällskap. Från Chicago finns ett foto på en grupp sköterskor bl. a Hulda Jern.
Hulda Jerns föräldrar flyttade under den tiden till mammans syster boende i Torp. Mamma Eva var sjuklig. Pappa Carl Emil hade varit grenadjär i Järnberga. Hulda blev hemkallad när modern låg för döden men hann inte hem medan hon levde. Det är oklart om hon hann vara med på begravningen. Hulda var då skriven tillsammans med föräldrarna i Torp hos moster och morbror Johanna och Per.
Efter bröllopet i Skälaby 1907 mellan Hulda Jern och Karl Gustafsson, Äng fick de tre barn Helga 1908, Svea 1910 och Lennart 1912. Tragiskt nog dog mamma Hulda redan 1917 i tuberkler i benen. De små barnen 5, 7 och 9 år blev moderlösa. De var bosatta i Klämmestorp. Karl Gustafsson har man kunnat följa tillbaka till släkten Blavier på 1600-talet, som tydligen skänkt tavlan "Ålderstrappan" som hänger i Ödeshögs kyrka.
Ingrid Staaf har fått dessa uppgifter från olika släktforskare.
Socken: Ödeshög
Period: 1900-tal
Kategori: Personer
Källor: Ingrid Staaf och Nancy Svensson
Ödeshögs socken av Lysings härad har en areal av 99,14 kvadratkilometer. Området gränsar i norr mot Heda och Västra Tollstad socknar och mot Stora Åby i öster. I södra delen av området sammanfaller sockengränsen med länsgränsen mot Jönköpings län, närmare bestämt Gränna församling. Norra delen av Ödeshögs socken består av slättland medan marken i övriga delen är relativt bergig och stenig. Vattendrag som utmärker sig är åarna Svembån och Åbyån samt sjöarna Angserydssjön och Visjön. Vid Öninge fanns förr en fiskehamn som brukades av fiskare på båda sidor om Vättern. På en flat berghäll vid denna hamn syns en fördjupning som enligt folksägnen är ett fotavtryck av en jätte som kom till när han tog ett kliv över Vättern från Västergötland. Ödeshögs kyrka byggdes under 1100-talet men den har om och tillbyggts så många gånger att inte mycket finns kvar av den ursprungliga byggnaden. 1889 "vändes" kyrkan så att det gamla koret blev vapenhus och ett nytt kor byggdes i väster.
Källa: "Sveriges bebyggelse : Landsbygden, Östergötlands län, del V", Uddevalla 1948
2003 inleddes ett projekt på Ödeshögs kommunbibliotek att digitalisera lokalhistoriskt material. Vår vision är att genom digitalisering av det lokalhistoriska materialet lagra det, strukturera upp samt tillgängliggöras för alla. Läs mer här.
Har du synpunkter på hemsidan, tveka inte att att kontakta biblioteket:
0144-350 46
biblioteket@odeshog.se
Länkar till externa sidor med anknytning till Ödeshögsbygden med omnejd. Länkarna finner du här.